Stopa registrirane nezaposlenosti za lipanj 17,3 posto

Bez autora
Jul 23 2012

Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj za lipanj ove godine iznosi 17,3 posto. Stopa registrirane nezaposlenosti smanjena je na mjesečnoj razini za 0,7 postotnih bodova, s obzirom da je stopa za svibanj ove godine iznosila 18 posto. Lipanj je ujedno treći mjesec za redom u kojem se, ponajviše zahvaljujući sezonskom zapošljavanju u turistički usmjerenim djelatnostima, bilježi pad registrirane stope nezaposlenosti na mjesečnoj razini. Naime, trend pada stope registrirane nezaposlenosti bilježi se od travnja kada je stopa, sa 20 posto u ožujku, pala na 19,1 posto, u svibnju na 18 posto, te u lipnju na 17,3 posto. No, na godišnjoj se razini sve to vrijeme bilježe više stope registrirane nezaposlenosti, pa je tako i u lipnju ove godine stopa za 0,4 postotna boda viša nego u prošlogodišnjem lipnju kada je iznosila 16,9 posto.

Stopa registrirane nezaposlenosti za lipanj 17,3 postoStopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj za lipanj ove godine iznosi 17,3 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Stopa registrirane nezaposlenosti smanjena je na mjesečnoj razini za 0,7 postotnih bodova, s obzirom da je stopa za svibanj ove godine iznosila 18 posto. Lipanj je ujedno treći mjesec za redom u kojem se, ponajviše zahvaljujući sezonskom zapošljavanju u turistički usmjerenim djelatnostima, bilježi pad registrirane stope nezaposlenosti na mjesečnoj razini. Naime, trend pada stope registrirane nezaposlenosti bilježi se od travnja kada je stopa, sa 20 posto u ožujku, pala na 19,1 posto, u svibnju na 18 posto, te u lipnju na 17,3 posto.

No, na godišnjoj se razini sve to vrijeme bilježe više stope registrirane nezaposlenosti, pa je tako i u lipnju ove godine stopa za 0,4 postotna boda viša nego u prošlogodišnjem lipnju kada je iznosila 16,9 posto. Stopa registrirane nezaposlenosti, koju objavljuje DZS, izračunava se kao odnos broja nezaposlenih osoba, evidentiranih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ), prema ukupnom aktivnom stanovništvu.

Krajem lipnja u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje bilo je registrirano 294.877 nezaposlenih osoba. U usporedbi sa svibnjem broj nezaposlenih smanjio se za 3,7 posto, ili za 11.179 osoba, dok je na godišnjoj razini, u u odnosu na lipanj prošle godine broj nezaposlenih krajem lipnja ove godine bio veći za 2,6 posto, ili za 7.366 osoba.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik